Webbplatsens överlägg

Sveriges största marknader

Marknader i Sverige är alltså något det finns ganska gott om. Men de konkurrerar med varandra och i den här delen går vi igenom några av Sveriges största marknader.

Skänninge marken

Skänninge marken är en av Sveriges äldsta marknader och hålls årligen sedan långt tillbaka i tiden i den östgötska orten Skänninge. Förutom att det är en av Sveriges äldsta marknader så är Skänninge marken också den största. Marknaden sträcker sig över 5000 meter och utöver handel finns det underhållning i form av ett tivoli.

Jokkmokks marknad

I den norrländska orten Jokkmokk] hittar vi en av Sveriges största och mest anrika marknader. Hit har folk vallfärdat sedan 1600-talet efter att Karl IX som på den tiden fortfarande var hertig av Sverige men som sedan skulle bli kung inrättade marknadsplatsen för att hela Sápmi skulle ha en plats att samlas och handla. Förutom att det är en viktig del för handeln så är Jokkmokks marknad viktig för den samiska kulturen.

Kiviks marknad

Från norr rör vi oss ner till söder och Kiviks marknad som vi finner i Skåne. Varje år består Kiviks marknad av tusental marknadsstånd och besöks av ungefär 100 000 besökare. Förutom att det handlas så delas det ut priser på Kiviks marknad.