Webbplatsens överlägg

En introduktion om marknader

Att gå på marknader är något vi gjort sedan långt tillbaka i tiden. Det har länge varit ett sätt för bönder och hantverkare att visa upp och förhoppningsvis sälja sina saker. För besökarna är det ett sätt att ta del av kulturen, köpa hem saker de behöver och inte behöver och ett sätt att träffa nya människor. Åtminstone är det vad många kopplar ordet marknad till.

Men ordet marknad kan ha flera betydelser. Förutom att marknad kan innebära en handelsplats för köpare och säljare kan det också ha en ekonomisk innebörd. Enligt den ekonomiska termen marknad så syftar ordet på utbudet och efterfrågan på varumarknaden. Det ekonomiska begreppet är inte lika tydligt som den typ av marknad som syftar på en mötesplats för handeln eftersom den ekonomiska marknaden associerar till en transaktion av en viss summa pengar. Det finns ekonomiska marknader inom de flesta handelsområden. Till exempel en marknad för smink och skönhet och en marknad för böcker.

Men den sorts marknad som vi riktar vårt ljus till är alltså den sorts marknad som är en handelsplats.

En marknad behöver inte ha någon särskild geografisk plats. En del marknader flyttar runt om i hela landet, medan andra dyker upp på samma plats vid samma tidpunkt, i samma stad årligen. En del marknader följer ett särskilt tema. Det finns till exempel matmarknader där produkterna man kan köpa består av olika sorters mat där besökarna har möjlighet att smaka den mat de eventuellt sedan köper. På en del matmarknader kan man köpa med sig mat och njuta av den på plats medan på andra köper man hem maten för att äta den på hemmaplan. Ett annat exempel på en vanlig marknad som finns i Sverige är julmarknader. Precis som namnet redan har skvallrat om så är julmarknader en sorts marknad som följer ett visst tema, i det här fallet jul. Julmarknader brukar poppa upp ibland redan i oktober och hålls ända fram till jul. På julmarknader kan du köpa dina julklappar, mat, dryck och fika som ger en extra guldkant till julen. Dessa marknader brukar många gå på för att de tycker att de är atmosfäriska och de får en julkänsla av att gå på julmarknader.

Produkterna på en marknad kan variera eftersom varje marknadsstånd består av olika handlare. I det ena marknadsståndet kan du köpa godis medan i det som ligger bredvid kan du fynda strumpor. Förutom att du på en marknad kan köpa olika varor kan du köpa mat och drycker. Många marknader är lite av ett event vilket innebär att det kan ske olika typer av underhållning på plats. Till exempel musikaliska framträdanden, presentationer och demonstrationer av produkter eller panelsamtal. För att en marknad ska vara rolig att gå på även bland de yngre kan en del marknader ha ett litet tivoli.