Webbplatsens överlägg

Temamarknader i Sverige

I Sverige finns det flera olika sorters marknader och i den här delen går vi igenom några teman som marknader i Sverige kan följa.

Matmarknader

Matmarknader brukar traditionsenligt hållas på sommaren eller tidig höst. På matmarknader kan man smaka, köpa och äta olika maträtter och produkter. Det finns matmarknader som är fasta, till exempel Stockholms matmarknad som ligger på Stureplan. Sedan finns de matmarknader som hålls årligen och de som är resande. Ett exempel på en resande matmarknad är international food festival som rest runt i Sverige i över 10 år och visar upp mat från olika kulturer och länder.

Julmarknader

Ett populärt besöksmål för svenskar kring jul är julmarknader. Det finns en julmarknad i nästan varenda svensk stad kring jul. De brukar i regel hållas från advent fram till jul. Ett exempel på en populär julmarknad är Jamtli julmarknad som hålls i Östersund.

Vintermarknader

I Sverige, och framför allt i de norra delarna är det vanligt att många marknader äger rum på vintern. Några exempel på norrländska marknader som hålls på vintern är Gregoriemarknaden i Östersund och Jokkmokks marknad. Men Norrland är inte ensamma med att hålla marknader på vintern. Ett annat exempel på en marknad som hålls i vintertid hittar vi i Örebro och hindersmässan som enligt traditionerna firas i samband med Henriksdagen den 19 januari.

Skördemarknader

En annan sorts marknad som dyker upp i slutet av sommaren eller början på hösten är skördemarknader. Skördemarknader kan också kallas för bondens marknad eftersom marknadsstånden består av grödor, odlingar och produkter som bönder tagit fram.