Webbplatsens överlägg

Marknader i norden

Nu när vi pratat en del om de marknader som finns ute i världen och i Sverige är det passande att vi berättar om några av de marknader som finns i våra grannländer.

Strömmningsmarknaden

I den finska huvudstaden Helsingfors hittar vi en marknad som har rötter från 1700-talet. På strömningsmarknaden i Helsingfors samlas fiskare från hela Finland vid Helsingfors salutorg för att sälja fisk och skärdgårdsprodukter. Marknaden hålls traditionsenligt på hösten och lockar både säljare och köpare.

Hjallerup marknad

En av Danmarks äldsta marknader hittar vi i den Danska staden Hjallerup som ligger på Jutland. Det är förutom Danmarks äldsta marknad den största marknaden för försäljningen av hästar i hela Europa. Hjallrup marknad har funnits sedan 1744 och lockar ungefär 200 000 besökare om året.

Rörös marknad

Rörös marknad, eller Rørosmartnan som det heter på Norska är en marknad som hålls årligen i den norska staden Rörös. Marknaden hålls varje år under ett par dagar i februari. Marknaden lockar varje år ungefär 80 000 besökare och besöks både av svenskar och norskar. Det som skiljer Rörörs marknad från andra marknader är att den hålls på gammalt vis likt norska forbönder.