Webbplatsens överlägg

Marknadens historia

För att ta reda på hur marknaden blev en populär samlingsplats för både köpare och handlare behöver vi ta reda på dess historia.

Redan på romarriket var marknader ett populärt event. De romerska marknaderna var högtider vilket innebar att under ett par dagar behövde människorna inte arbeta utan var lediga från sina plikter. I en del provinser där det fanns många judar blev marknaderna förbjudna för judar eftersom judiska rabbiner ansåg att marknadernas religiösa natur stred emot judiska seder.

Senare på medeltiden fick marknaden ett uppsving. Många marknader blev särskilt viktiga för internationell handel då människor kunde vallfärda för att sälja och köpa saker på ett och samma ställe. Dessa marknader kunde ibland pågå i flera dagar. Marknaderna var vid den här tiden knutna till kristna högtider. Ett exempel på en marknad från den tiden som finns dokumenterad är en marknad från staden Stagshaw i England från år 1293 där man årligen samlades för att sälja, byta och köpa djur.

I Indien finns en av världens äldsta marknader. Sedan 700-talet har man firat Kumbh Mela. Kumbh Mela är en viktig vallfärd inom hinduismen. Förutom att det är en religiös tradition så är det en festival och en marknad.

Det finns med andra ord olika sorters marknader. Religiösa marknader som firas i samband med ett religiöst event. De marknader som hålls i städer och längs dess gator kallas för stadsmarknader. I byar runt om i världen finns det marknader som traditionellt hålls för att fira en god skörd. Det finns marknader som är resande. Dessa marknader reser över hela landet eller världen och byter därför marknadsplats med jämna mellanrum. På de resande marknaderna brukar det ingå underhållning i form av en cirkus eller ett tivoli. På det engelska språket och i dess länder finns det något som kallas för country fair. Dessa marknader fungerar som en utställning av utrustning och djur. På dessa marknader kan det även förekomma olika sportevent. Förutom country fairs har de även state fairs vilket är marknader där man samlas för att inom kommunen eller staden tävla i olika grenar. Det kan vara inom odling eller sport där vinnarna får en egen utställning på marknaden. Sist men inte minst finns även bytesmarknader där det främsta syftet inte är att köpa och sälja, utan att byta varor sinsemellan.